Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lajcsi sóskúti Dáridója, és ami mögötte volt

2009.05.05

Lajcsi sóskúti Dáridója, és ami mögötte volt

 
A Kelleri jelenség ünneprontó megnyilvánulása

Minden év őszén nagy készülés és szervezés előzte meg a szüreti felvonulás napját, a szőlő és bor ünnepét. Egyesületek, kertbarátok, lovasok, gazdák lázasan készültek, bemutatva sikeres gazdasági évüket, kóstolásra felajánlva az ó és új boraikat. Évek óta felvonulással ünnepelték a termés beérését, olyan baráti összejövetelt teremtve, amelyben az ételek, a bor a zene, a barátságok kiszélesítése kapott főszerepet.
A 2002-es évben valami újat és rendkívülit szerettek volna a Sóskútiak. A szüret ünnepének szervezéséről Kummer János polgármestertől értesült a TV 2 akkori vezérigazgatója is, és felajánlotta, hogy a televíziós társaság 5 éves megalakulásának születésnapi rendezvényét Sóskúton tartanák meg, egy fergeteges több órás Dáridó szórakoztatóműsor bemutatásával. Az egész műsort térítésmentesen, ingyenesen a községnek ajándékba adva rendeznék meg, lehetőséget biztosítva a helyi zenészek, énekesek bemutatkozására is. A több milliós értékű produkció szervezése több hetet vett igénybe.
A szüreti felvonulás után, a műsorban bemutatkoztak a helyi zenészek, az iskola művészeti csoportjai. Majd elkezdődött a hajnalig tartó szórakoztató műsor Galambos Lajos (Lagzi Lajcsi) vezetésével. Felléptek a hazai könnyűzene ismert sztárjai. Rengeteg ember érkezett a sóskúti Millenniumi Emlékparkba.

A műsor hajnali befejezése előtt, a fellépő művészek és szervezők köszöntése után, a nagyon jól sikerült mulatozás, a dáridó zárómondatai után, Lajcsi félrehívta a TV 2 vezetőit és a polgármestert is. Megdöbbentő bejelentést tett, amely ünneprontásként 2002 évben ismét visszahozta a pártállami időket, azt az időszakot, amelyben minden olyan kezdeményezést és személyt meg kellett semmisíteni, amely az akkori politikai elit számára gyanús és nem kívánatos volt.

Lajcsi elmondta, hogy a rendezvény előtt felkereste őt Keller László akkor közpénzügyi (feljelentésügyi) államtitkár, térségi országgyűlési képviselő, és felkérte (talán parancsba szerette volna inkább adni), hogy mondja le a sóskúti fellépést, ne rendezze meg a Dáridó műsorát Sóskúton. Indoklásul azt hozta fel, hogy Kummer János egy jobb oldali polgármester, a település jobb oldali vezetésének szervezésében ne tartson itt műsort.
Galambos Lajos megdöbbent az államtitkári javaslaton, majd megfontolás tárgyává tette műsora megtartását. Úgy döntött, hogy számára fontosabb a TV 2 sóskúti születésnapjának megtartása, mint a pártállamban szocializálódott államtitkár kicsinyes bosszúállásának végrehajtása. Sokkal tartozott a TV 2-nek, hisz hetenkénti DÁRÍDÓ műsora teremtette meg a hihetetlen népszerűségét.

Vélemény helyett szánalmat érzünk a hatalom mámorába fuldokló Keller László iránt, aki tisztesség hirdetésével kíván szavazatokat nyerni.

Biztatásul, Ady Endre: A perc-emberkék után, című versének részletét ajánljuk.

"Most perc-emberkék dáridója tart,
De építésre készen a kövünk,
Nagyot végezni mégis mi jövünk.
Nagyot és szépet, emberit, s magyart."

Mindenki emlékezetére, megköszönve akik a felejthetetlen műsor felajánlásában szervezésében közreműködtek, és nem engedték elrontani ünnepünket.


- Kummer János elmondása alapján -

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.